Home

  Het Project   Resultaten   De werkplaats   Producten   Nieuws   Kinderen   Sponsoring   Gastenboek   De Stichting   Contact   Foto's

Werkplaats Tuma Viela

 Omvang
De werkplaats is opgezet voor vrouwen en werkloze jongeren. Momenteel werken in de werkplaats 18 medewerkers. 15 vrouwen en 3 mannen. Op zaterdagen en in de vakanties is er hulp van 2 leerlingen die op de Special School zitten en twee dove jongeren die de Dovenschool doorlopen. Met minder mensen is het eigenlijk niet te doen omdat het arbeidsproces zoveel verschillende aspecten inhoudt. Afhankelijk van de wisselkoers verdient een medewerker 8 Gh.c wat omgerekend ongeveer 2 euro per dag is.
 
 
 
 
  In plaats van rondhangen krijgen jongeren de kans om een vak te leren…

De werkplaats is gevestigd in een traditioneel compound-house. Er worden daar 8 kamers gehuurd waarvan in 4 de productie plaatsvindt. De dames die de zakjes wassen en drogen werken op de veranda en zoeken alleen een plaatsje binnen als het regent maar gelukkig zijn we gezegend met overwegend droog en zonnig weer! Verder is er ruimte om de ingekomen zakjes te bewaren. Als de voorraad te groot wordt worden ze opgekocht en recyclet in China waar het verwerkt wordt in onder andere jersey en jeans.

 

De kinderen die de zakjes aanleveren kunnen zelf hun product uitzoeken in de winkel waar ze hun ogen uitkijken naar al het moois wat daar is uitgestald en op de schappen ligt.
De laatste kamer doet dienst als klaslokaal. Hier nodigen we de kinderen uit even plaats te nemen als ze de werkplaats bezoeken en worden ze voorgelicht over het milieu: Hoe ze Tamale schoon kunnen maken en zwerfafvalvrij kunnen houden… Er ontstaan mooie gesprekken en het zwerfaval-lied wordt onder begeleiding van een gitaar uitbundig meegezongen.

De werkplaats staat in het oudste gedeelte van Tamale en als we mensen uit moeten leggen waar precies dan zeggen we meestal: “Achter het huis waar ze ouwe rommel verkopen, tussen het openbaar toilet en de moskee in, daar waar al die werkloze jongeren rondhangen...” en dan weet iedereen precies over welke plek we het hebben! Een volksbuurt met een heel eigen karakter die over het algemeen niet zo hoog aangeschreven staat..., maar met sfeer!

 

Het proces van waterzakje tot eindproduct is veelzijdig en arbeidsintensief.
Eerst worden de waterzakjes opengeknipt, gewassen en gedroogd in de zon. Dan worden ze netjes glad gevouwen en verpakt in dozen die de naaisters razendsnel ‘uitpakken’ om ze een voor een aan elkaar te naaien tot een lange strook. Vervolgens worden de stroken aan elkaar genaaid tot een grote lap van plastic zakjes. De patroondelen worden erop gelegd, overgetrokken, uitgeknipt en uiteindelijk worden de tassen en andere artikelen in elkaar gezet tot een prachtig product waar we trots op zijn! 
 

 

 

 

 
 De middelen
Dankzij sponsors uit Nederland was het mogelijk de werkplaats te creëren.
 
“Tuma Viela” heeft een aantal naaimachines zelf
aan kunnen schaffen , enkelen zijn geschonken en een aantal medewerkers werkt achter hun eigen naaimachine. De meesten zijn handnaaimachines of naaimachines die met een pedaal aangedreven worden. Enkele elektrische naaimachines zijn aanwezig maar daar hebben we problemen mee als de elektriciteit het weer eens af laat weten wat nog regelmatig gebeurt.
Het “Tuma Viela” team bestaat uit een groep hardwerkende mensen die er samen zorg voor dragen dat er aan de grote vraag van de kinderen voldaan kan worden...