We zijn geadopteerd!


Nieuwsbrief april 2017
Tuma VielaHoewel ik deze vakantie in Nederland helemaal ingepland had om alleen maar bij mijn moeder te zijn, greep ik toch de gelegenheid aan om de BSO het Klokhuis in Eelde te bezoeken.
Kijk, zo’n samenwerking met scholen of Buiten Schoolse Opvangen heb ik altijd voor ogen gehad!
Wat hebben we leuke weken samen beleefd! Zij in Nederland en wij in Ghana!
Op het Klokhuis stond een aantal weken onze werkplaats Tuma Viela centraal en hebben de kinderen gewerkt aan het thema Afrika, recyclen en Ghana in het bijzonder.
Er werd toegewerkt naar een bijzondere dag, 13 april jl. waarop de ouders en andere belangstellenden werden uitgenodigd om te komen kijken en te beleven waar de kids zich zo vol enthousiasme op gestort hadden.

De weken vooraf aan deze dag en ik nog gewoon aan het werk was in de werkplaats, hebben we een aantal keren live contact gehad via de computer. De BSO kinderen konden zo bij ons naar binnenkijken en kinderen bij ons hebben zich vergaapt aan wat zich aan de andere kant van de wereld voordeed. Prachtig was het! En wat ging alles leven hierdoor!
Via de mail mochten de kinderen ook vragen stellen en ik beantwoordde die en stuurde veel beeldmateriaal mee om mijn antwoorden te ondersteunen.
Enig was dat, ook voor mij, om alles weer eens met een frisse blik te bekijken en zorgvuldig antwoorden te geven die recht deden aan de samenleving in Ghana.

De kinderen hebben prachtige affiches gemaakt over het thema zwerfafval en een geweldige vrouw die werkt voor een reclamebureau heeft die kunstwerken afgedrukt op zeildoek zodat ze straks in onze werkplaats in Ghana kunnen hangen! Zo mooi!
Er werd allerlei ‘rommel’ de BSO ingesleept, waar de kinderen van al die ZOOI iets MOOIS mochten maken om dat te kunnen verkopen. Wat een talent! Wat een fantasie! Wat een creativiteit!
Een groep meisjes studeerden een dansje in om uit te voeren op de grote dag waarna ze met de pet rondgingen… In een groot visnet kon iedereen plastic statiegeldflessen werpen wat ook weer een aardige duit in het zakje deed. Er werden koekjes gebakken om in de zelfgemaakte zakjes te stoppen, geschilderd, geplakt, gefröbeld, geknipt, getrommeld, gezongen… Wat een bruisende weken!

De grote dag zelf kwam ik ook en in vol ornaat ben ik meegegaan om de kinderen van school te halen. Zo trots als ze waren om me alles te laten zien! Ik voelde me net alsof ik jarig was die dag en al die lieve kinderen en ouders op mijn feestje waren!
In die middag werd er maar liefst bijna duizend euro bij elkaar gebracht! Wat een onvoorstelbaar hoog bedrag! Bijna alle hergebruikte ‘kunstwerkjes’ waren verkocht!

Het allermooiste moment vond ik toen de leiding van het Klokhuis aan het eind van de dag me vroeg of ze ons project Tuma Viela mochten adopteren… Ze konden en wilden het niet loslaten na deze prachtige weken en voor altijd verbonden blijven met ons… Fantastisch! Ja graag!
Zo blijven we maandelijks via de computer live contact houden, gaan de oudste kinderen maandelijks een nieuwsbrief schrijven om ons op de hoogte te houden waar ze in het Klokhuis mee bezig zijn, willen ze een verkoopkast maken waar kinderen, als ze iets moois gemaakt hebben na schooltijd en dat graag willen verkopen voor het goede doel, in uit kunnen stallen en zullen er op gezette tijden acties op touw gezet worden om ons financieel te blijven ondersteunen!

De deurmatten, die ook uitstekend dienst kunnen doen als kleedjes of tafellopers die onze gehandicapte jeugd in de werkplaats maken van restjes stof, waren een enorm succes en wij gaan ze in opdracht maken voor wie ze maar hebben wil en in elke gewenste maat. Zo geweldig voor die groep jongeren met een beperking dat ze hier wat mee kunnen verdienen en wij hen elke dag een maaltijd aan kunnen bieden!

Ik had dit voor geen goud willen missen… Het was alles waard!
En dit geeft een massa energie en hoop voor de toekomst!