Hiep Hiep Hoera!


Nieuwsbrief januari 2015
Tuma VielaHet is een cliché om te verkondigen dat de tijd vliegt maar ik kan er echt niet omheen… DE TIJD VLIEGT!!!

Ik zie me nog zitten aan die wiebelende tafel, in het steegje tussen de toiletten en de moskee, midden in Tamale… Altijd hordes kinderen om me heen en met maar één vraag in mijn hoofd: ‘wat kunnen we nu eens gaan doen met dat zwerfafval; al die waterzakjes die je bij elke stap ziet liggen’. Totdat een kind me uit de droom hielp en zei dat ze graag een schooltas wilde. Ik deed een gooi en zei dat ze me dan maar 250 waterzakjes moest brengen en dat het dan helemaal voor elkaar zou komen…

En het kwam voor elkaar! Niet alleen die ene, allereerste schooltas, maar ons hele, fantastische  project dat hieruit voortvloeide! En we doen het al weer vijf jaar lang! Ik kan het me haast niet voorstellen, maar toch is het zo! Gelukkig hou ik alles wat we doen zorgvuldig bij en zo kan ik makkelijk uitrekenen wat we in die afgelopen vijf jaar hebben gedaan en bereikt… Ik sta er zelf versteld van, maar het is werkelijk waar: Na die allereerste schooltas maakten we er maar liefst nog eens meer dan tweeëntwintigduizend!!
Als ik ‘s morgens op mijn brommer door de stad brom, moet ik altijd even naar achteren porren om Lizzy erop te wijzen: “Kijk hier! Kijk daar!” Links en rechts kinderen die met ‘onze’ schooltas om de schouders naar school lopen… Het moment voor altijd een welgemeend: “Thank you God, wat is dit leuk!”

Tuma Viela: 2010-2015

 Producten/klanten  43.454
 Schooltassen  22.909
 Regenjassen  4.629
 Schooletuis  6.051
 Hoeden en petten  6.579
 Bodywarmers  690
 Zeildoek in yards  3.334
   
 Aantal zakjes ingenomen:  8.329.900
     
   
     


Enorm veel zakjes dus.
Het aantal kilometers als we ze aan- en achter elkaar hadden gelegd is 1569.
Dat is van Meppel tot aan Madrid! (1560 km hemelsbreed)

Of om in Ghana te blijven: (1552 km hemelsbreed) van Accra via Ho naar Bimbila, naar Yendi, naar Bawku, naar Tumu, naar Sunyani, naar Takoradi, naar Cape Coast… dan ben je bijna weer in Accra en heb je een rondreis door Ghana gemaakt!
 

We zijn een begrip geworden in Tamale… Iedereen kent ons inmiddels en alle kinderen weten ons te vinden. De stad is schoner en kinderen zijn zich meer bewust van het milieu. We hebben veel kinderen in ons klaslokaaltje ontvangen en gepraat over LITTER… met als belangrijkste boodschap dat als we het beter willen hebben in de toekomst, we nu moeten beginnen. Jij en ik… vandaag nog! We wachten niet op anderen die het nog niet helemaal begrijpen maar wíj zullen een voorbeeld geven!
We hebben scholen in Tamale bezocht met hetzelfde verhaal wat altijd een stroom van kinderen opleverde die de rondslingerende zakjes gingen rapen en ons aan het werk zetten…
Ook kinderen op verschillende Nederlandse basisscholen zijn met recyclen bezig geweest en koppelden dat aan ons project. Een wisselwerking die uiterst positief bleek te zijn!

En dan de medewerkers die me één voor één kwamen helpen… uitgegroeid tot een team van meer dan 25 vrouwen, gehandicapten en werkloze jongeren. Een aantal is in de afgelopen 5 jaar doorgestroomd. Ze vonden een baan, kregen de kans om een opleiding te volgen of werken nu volledig voor ons nieuwe project New Cooking Bag zodat anderen hun plaats in konden nemen en werkervaring op kunnen doen.

In vijf jaar tijd van ‘ik alleen’ naar samen…
Samen met een geweldige groep collega’s waar ik zo trots op ben…
Samen met een enthousiast team vanuit onze stichting dat vanuit Nederland ons ondersteunt op elk gebied!  
Samen met vrienden, familie, bekenden en onbekenden die achter ons zijn gaan staan, met ons meedenken en het financieel mogelijk maken om dát te kunnen doen wat ons zoveel plezier geeft en wat hier zo’n positieve impact heeft…

Ik teken nog graag 5 jaar bij!