"Bjanni...!'


Nieuwsbrief februari 2013
Tuma VielaWe zitten met de hele club in ons eigen lokaaltje en heffen het glas… Dat mag ook wel na zo’n geweldig jaar! De speeches waar de Ghanezen zo goed in zijn, zijn niet van de lucht. De een na de ander gaat staan en zelfs de meest verlegen medewerkers nemen het woord en ontroeren me…  Veel dank wordt er uitgesproken naar de mensen in Nederland die door middel van sponsoring het mogelijk hebben gemaakt dat we door konden gaan met waar we mee begonnen zijn. Er wordt gelachen en gebeden, gekletst en geluisterd en als Haruna als laatste het woord neemt en theatraal zegt dat hij als dank mijn moeder naar Mekka zal sturen én weer terug zal brengen naar Accra komt er een geweldig applaus en ik kan alleen maar stralen…

En nu zitten we alweer in Februari… Wat gaat de tijd toch hard! Het afgelopen jaar is voor mijn gevoel ook voorbij gevlogen, toch wil ik daar nog even bij stilstaan.
Wat een jaar! Niet alleen zijn er wéér meer kinderen die onze werkplaats bezocht hebben maar we hebben ook een prachtige start mogen maken met onze voorlichtingscampagne en de ontwikkelingsmogelijkheden voor onze medewerkers. Laten we beginnen bij het eerste... de resultaten van het afgelopen jaar ten opzichte van de afgelopen jaren: 

 

2010

2011

2012

Klanten

3433

6431

10.013

Schooltassen

2560

2879

4701

Regenjassen

239

1009

1360

Schooletuis

323

982

1420

Hoeden en petten

78

789

1702

Opbergtassen

108

138

227

Zeildoek

222

886

700

Aantal zakjes

942.800

1.735.500

2.652.050

Aantal KM. achterelkaar gelegd:

132

242

371

Je ziet het… Geweldig! Maar wat hebben we er hard voor moeten werken! Niet vervelend hoor, heel motiverend juist dat het concept zo aanslaat in Tamale! Toch hoop ik dat het wat de aantallen betreft nu wat zal stagneren omdat we in onze huidige bezetting echt niet meer aankunnen. Bovendien zouden dan onze andere doelen in de knel komen en die zijn net zo belangrijk voor ons!

Zo gaan we door met onze voorlichting aan de kinderen en we zijn heel erg blij dat we een sponsor hebben gevonden die maar liefst 10.000 buttons gaat leveren. Het zal nog wel even duren voordat ze bij ons in Ghana zijn, maar dan hebben we weer een stap in de goede richting kunnen zetten!
I   Tamale, I keep it clean! Dat is de tekst die op onze schooltassen,
hoeden, petten en regenjassen te zien zal zijn en die hopelijk de kinderen er telkens aan zal herinneren hun afval niet tot zwerfafval te maken…  
We kijken er naar uit!

Al heel lang willen we onze medewerkers één voor één een kans geven zich verder te ontplooien en zelfstandig laten zijn.  Op deze manier wordt er ook ruimte gecreëerd  voor nieuwe medewerkers die werkervaring bij ons kunnen opdoen. Latif is onze eerste “doorstromer” en is nu voor een half jaar lang in de leer bij een kleermaker, want de liefde voor het werken op de naaimachine is in de jaren bij ons gegroeid en hij wil heel graag de fijne kneepjes van het vak leren. Twee dagen in de week werkt hij nog bij ons, maar over een half jaar vliegt hij werkelijk uit en hij heeft er zin in! Hij is erg serieus en erg blij met deze kans! Mohammed vervangt Latif de vier dagen dat hij er niet is en voor hem gaat er ook een nieuwe wereld open! We hopen dat ook in dit nieuwe jaar een aantal medewerkers een kans krijgt om te werken aan hun eigen toekomst en dat anderen in de werkplaats kunnen instromen.

In Gambia zijn de eerste stappen gezet en onderzoekt men op welke manier ze daar handen en voeten kunnen geven aan eenzelfde project als het onze. Ze waren daar heel erg enthousiast en verwonderd over de mooie producten…
Heel veel succes gewenst!
Nu hebben ook paters uit de op één na grootste stad van Ghana, Kumasi, hun interesse getoond. Twee paters zijn al op bezoek geweest en ook zij zijn hard bezig om de plannen aldaar te realiseren. Misschien komen er mensen vanuit Kumasi een aantal weken meedraaien met ons en wellicht zullen er een paar afgevaardigden van onze werkplaats naar Kumasi afreizen om ze een poosje te helpen met het opzetten van eenzelfde werkplaats aldaar…
De kring wordt groter… Fijn!

En we zijn nog niet klaar… Ik ben er heel erg trots op dat we nu voor kinderen in Nederland een speciaal kinderdomein op onze website hebben! Met grote dank aan Ferdinand van der Gun, die met wijze raad en goede ideeën mijn ‘losse flodders’ tot zo’n prachtig geheel heeft weten te maken! De eerste thema’s staan erop: Vuur, Water, Afval en de Markt en er zullen er nog velen volgen! Er zijn verhalen, interviews met Ghanese kinderen, wetenswaardigheden en heel veel foto’s. Kinderen in Nederland krijgen de kans een vraag te stellen over het leven van kinderen in Ghana die rechtstreeks vanuit Ghana beantwoord zal worden met begeleidende foto’s. Wat een prachtige uitbreiding van onze toch al zo mooie site! Ik ben heel erg benieuwd naar de reacties en zal vaak naar het internetcafé snellen om te kijken of er gereageerd is!

“Appia…”! zegt Haruna tegen me… dat ‘wat véél’…!’ betekent en we kijken samen aan het eind van de dag naar de enorme bult met zakjes die ook deze eerste maand van het nieuwe jaar is binnengebracht door meer dan duizend kinderen en die de hal bijna volledig in beslag neemt… “Bjanni”, zegt ie met een optimistische zucht en ik leg mijn arm om zijn schouder en zeg: “Ja hoor jongen, morgen is er weer een dag!”

 

Foto's bij deze nieuwsbrief