Markt in Tamale ....


Nieuwsbrief juni 2012
Tuma Viela“Ik ga naar de markt,
jongens ik ga naar de markt,
wie gaat met me mee?”
“Ik ga met je mee...”
“Wij gaan met je mee!”
Markt in Tamale....!

Ik krijg het liedje maar niet uit mijn hoofd en ik wil het ook eigenlijk niet! Het brengt me terug naar Nederland waar mijn vriendin Heleen Groen en ik de afgelopen maanden de laatste hand hebben gelegd aan een fantastisch muziek projekt...
Het begon eigenlijk twee jaar geleden toen Heleen bij me was in Ghana en we geobsedeerd raakten door de geluiden van de markt... dat we al gauw ‘Ritmes van de Afrikaanse markt’ noemden...: Een schoenenpoetser die altijd met een stokje op zijn houten kistje tikt. De kleermaker die je van verre al hoort aankomen -voordat je ook maar een glimp van de op zijn hoofd balancerende naaimachine hebt gezien- doordat hij al lopend ritmisch met zijn schaar knipt. De man met de fles waar “wash your heart” in zit, slaat met een klein glaasjes ertegenaan en  hoeft verder niets te zeggen want iedereen weet wat hij aan de man probeert te brengen... Rinkelende munten in de halve kalebassen van de vele, vele bedelaars... Blatende schapen, roepende buskaartenverkopers, zingende marktvrouwen... Je komt van alles tegen op de markt en je komt ogen maar dus ook oren te kort om alles in je op te nemen... Zo overweldigend kleurrijk, zo oorverdovend bijzonder...
De idee
ën die toen geboren werden werkten we vorig jaar uit door al die op zichzelf staande fragmenten van geluiden samen te laten komen in een prachtig, meeslepend ritme... Het heeft nog een jaartje liggen rijpen waarin we onze fantasie de vrije loop lieten gaan om te bedenken in wat voor vorm we het zouden kunnen gieten en nu... ruim twee jaar later is het klaar! Geschikt voor scholen, teambuilding dagen, familiefeestjes of bedrijfsuitjes waar minimaal 25 tot wel honderd personen aan deel kunnen nemen! Heleen, die een geweldige percussie docente is, is tevens ‘marktmeester’ en leidt iedereen over de markt waar de geluiden elkaar tegenkomen en samen een swingend ‘Ritme van de Markt’ vormen...!
Wat dit project extra leuk maakt is dat de werkplaats “Tuma Viela” erin verweven zit. Het spektakel begint met het ritmisch vegen van de marktvloer, waarbij heuse waterzakjes uit Tamale op een hoop geveegd worden. Bij elke workshop zal een tafel staan met onze mooie producten en visitekaartjes en zal Heleen enthousiast vertellen over onze werkplaats die hierdoor meer bekendheid zal krijgen. Bovendien, elke keer als deze voorstelling ingekocht wordt door een school, bedrijf of wat dan ook komt 10% ten goede aan onze stichting. Het toeval wil dat dit jaar het thema van de kinderboekenweek “Hallo Wereld” is en de scholen die er al van weten zijn laaiend enthousiast en we hopen op veel respons! Jullie kunnen ons daar natuurlijk bij helpen... Zegt het voort!

Verder heb ik me in Nederland weer uitstekend vermaakt met het bezoeken van de scholen die met hun zendingspotje voor ons sparen. (Zie bijvoorbeeld).
Wat een enthousiasme bij de kinderen die telkens weer zoveel te vragen hebben! Ik ga altijd heel traditioneel op zijn Ghanees gekleed en een meisje vroeg zachtjes aan haar juf of ik Koningin Beatrix was... Een ander klein jongetje waagde het erop om na afloop me een hand te geven. ‘Wat een goede opvoeding heeft dit kind genoten’, dacht ik eerst, maar het had een andere reden. Meteen erna inspecteerde hij zijn handje om te zien of de henna die mijn handen vuurrood kleurden ook had afgegeven...  Bedankt lieve kinderen! Het was me een waar genoegen!

Natuurlijk hebben we met het bestuur van de stichting vergaderd en gepraat over de toekomst van Tuma-Viela. Het is natuurlijk prachtig dat zoveel kinderen de weg naar de werkplaats hebben gevonden en we onze handen vol hebben aan het maken van al die producten, maar ‘Voorlichting’ en ‘Milieubewustzijn’ zijn ook belangrijke speerpunten van onze doelstelling. Het projekt waarbij we schoolkinderen willen voorlichten over hoe beter om te gaan met het milieu gaat binnenkort echt van start, ongeacht de drukte die gepaard gaat met het maken van al die producten. Hier gaan we gewoon tijd voor maken! We hebben nog een paar maanden om het goed voor te bereiden voor het nieuwe schooljaar weer begint en om het kleine klaslokaaltje in het nieuwe gebouw gereed te maken. Inmiddels zijn de eerste gesprekken gevoerd met de ZOOM-LION, de organisatie die de afvalverwerking hier in Tamale regelt. Ze zijn zelf ook een soort van voorlichtingscampagne op scholen gestart onder de naam ZOOM-KIDS. Ze zijn erg enthousiast over onze ideeën en we willen proberen onze krachten te bundelen!

Ik heb gevraagd aan het bestuur of we allemaal een schort kunnen krijgen, want echt... we zijn elke dag zo vies van die zanderige, vieze en vaak natte zakjes dat we het wassen van onze kleren zat zijn! En zolang water hier nog steeds schaars is, of zoals bij mij thuis lobbig, bruin en vol met kikkervissen, dan is het een uitkomst! We hebben fleurige batikstoffen gekocht... Kijk maar snel bij de foto’s voor het resultaat!

Het mooiste ‘kado’ wat ik voor de werknemers mee terug kon nemen naar Ghana was dat we ons allemaal in kunnen laten schrijven in het Ghanese ziekenfonds. Dat was applaus toen ik het meedeelde! Het is relatief gezien een klein bedrag per jaar wat je er voor moet betalen, maar voor velen was het toch een uitgave die moeilijk gemist kon worden... nu is dat voor de werknemers en hun kinderen tot 18 jaar goed geregeld! We krijgen niet doorbetaald als we ziek zijn, maar nu is er tenminste de mogelijkheid om gratis naar het ziekenhuis te gaan, medicijnen te krijgen zodat we zo snel mogelijk weer aan de slag kunnen! Bedankt lieve sponsors! Jullie geld kan zo goed besteed worden!

In de vorige nieuwsbrief schreef ik over het feit dat we nu eindelijk op een goede manier van ons overschot zakjes af konden komen omdat iemand ze op wil kopen en door wil sluizen naar China waar het zwerfafvalplastic wordt verwerkt in onder andere jersey en jeans. Omdat onze gigantische voorraad zo enorm in de weg ligt  tijdens de verbouwing bínnen en de regenbuien  buíten, zijn we ontzettend blij dat we bijna alles hebben kunnen verkopen! Het waren maar liefst 100 grote graanzakken vol met een totaal gewicht van 2838 kilo! Moet je nagaan dat er nog zakjes bijzaten van twee en een half jaar geleden! Ik ben zo blij dat we al dat zwerfafval, dat door weersinvloeden of om andere redenen niet meer bruikbaar was, al die tijd bewaard en gekoesterd hebben alsof we wisten dat deze dag eens zou aanbreken! Ze werden opgekocht voor 0,20 Gh.c per kilo dus dit was een actie met driedubbele winst! Om nog maar eens met de drie R’s te spreken; dit leverde ons Ruimte, Recycling en Rendement op!

We hebben nog een R... de R van Renovatie... Het lang verwachtte einde is in zicht! Volgende week beginnen de schilders waarna als laatste het piepkleine bordertje voor het hele gebouw langs gevuld kan gaan worden met “geit-resistent-groen”.  En dan... gaat de vlag uit!


 

Foto's bij deze nieuwsbrief