Blikken .....


Nieuwsbrief januari 2012
Tuma Viela


Zo aan het begin van het nieuwe jaar blikken we terug en werpen we een blik vooruit. Het afgelopen jaar is voor de werkplaats Tuma-Viela fantastisch verlopen! Een record aantal klanten vond zijn weg naar de werkplaats en er werden ontzettend veel zakjes ingeleverd waar we enorm veel producten van konden maken. Om alles een beetje zichtbaar te maken zie je hieronder een overzicht waar we met recht trots op mogen zijn en waarbij we tegen iedereen die ons op wat voor manier dan ook geholpen heeft: “hartelijk bedankt!” willen zeggen... Dat we dit toch maar samen mogelijk hebben kunnen maken!

Producten:

2010

2011

Schooltassen

2560

2879

Regenjassen

239

1009

Zeildoek (in yards)

222

886

Opbergtassen

108

138

Hoeden

26

399

Petten

52

390

Schooletuis

323

982

Boodschappentassen

30

9

 

 

 

Aantal grote en kleine klanten:

3433

6431

Aantal ingeleverde waterzakjes:

942.800

1.735.500

Alle zakjes achter elkaar geven een lengte van:

132 kilometer

242 kilometer


De laatste week van December, waar kerst en oud en nieuw precies invielen, hebben we voor het eerst vakantie genomen... Een vakantie waarin iedereen doorbetaald werd zodat we er ook echt van konden genieten zonder ons zorgen te hoeven maken hoe we zonder werk tóch brood op de plank konden versieren. Iedereen heeft daarvan genoten en het was welverdiend, omdat we er heel hard aan getrokken hebben in 2011!
De vakantie ging in nadat we met het hele team een glaasje dronken op het succes van het afgelopen jaar en een toast uitbrachten op het komende... Haruna ging tijdens deze bijeenkomst staan en vroeg het woord. Hij ontroerde ons allen toen hij ons bedankte dat hij nu in de werkplaats mocht werken en zei dat hij er trots op was dat hij nu een werker was... Hij vroeg ons ook om geduld met hem te hebben, dat sommigen grapjes over hem maakten wat hij niet altijd leuk vond... Hijzelf, de grootste grappenmaker die er is en ons ook altijd in het ooitje neemt, moest er ook wel weer hartelijk om lachen toen we hem dat weer teruggaven maar we namen ons voor om goed voor elkaar te zijn in het nieuwe jaar...!

Hoewel we niet om werk verlegen zaten zijn we toch weer meteen die eerste week van januari de stad ingetrokken. De kinderen hier hadden ook vakantie en wat is nou leuker om het nieuwe semester in te gaan met een nieuwe schooltas! Bovendien hadden de kinderen nu echt even de tijd om de zakjes te verzamelen...
Lizzy is druk bezig geweest om de flyers te kopiëren en te knippen die we wilden  verspreiden in die wijken waar ze waarschijnlijk nog nooit van ons gehoord hebben omdat ze ver van het centrum verwijderd liggen. De islamitische ‘Arabic schools’ gaven al wel les en verscheidene hebben we bezocht waar de leerlingen én de leraren erg enthousiast waren. Vaak konden we ons verhaal niet eens afmaken en schoten de kinderen links en rechts om ons heen om al zakjes bijeen te sprokkelen. Tja... en dan krijg je niet alles goed mee, zoals dat de zakjes gewassen moeten worden en ze in bundels van tien afgebonden dienen te zijn om het tellen makkelijker te maken... Zo kwam een dag erna een groep stoffige jongens, moe van een lange speurtocht naar de werkplaats bij ons aan met zakken vol ongewassen, opgepropte zakjes... O wat sneu! Van één van de bengels was onderweg een teenslipper kapot gegaan en op één blote voet en zijn gehavende slipper om zijn bovenarm kwam die aan... Hij had heel ingenieus het hengsel van een oude emmer als een juk over zijn schouder hangen, waaraan aan de haken zijn vele zakken en tassen hingen die afgeladen vol waren. We hebben ze complimenten gegeven voor hun noeste arbeid en het helpen schoonmaken van de stad, maar ook nog eens duidelijk uitgelegd wat precies de bedoeling is. Ze snapten het wel en vonden het na een tijdje uitgerust te hebben geen probleem om de hele handel weer mee terug te nemen om alsnog alles te wassen, te tellen en vervolgens op een andere dag terug te komen... Gelukkig zijn we met zijn allen fris, uitgerust en er klaar voor om de grote stroom kids te voorzien van onze producten.

Het nieuwe jaar begint voor ons met nog meer goed nieuws... Met zijn vijftienen zijn we de werkplaats die bestaat uit een enkele container ontgroeit en per 1 januari hebben we een deel van het compound-house tegenover de werkplaats kunnen huren. We hebben daar al een kamer waar de opslag van de zakjes plaats vind en de overige vijf kamers aan dezelfde zijde zijn voor de komende vijf jaar erbij gehuurd. De medewerkers achter de naaimachines krijgen het een stuk ruimer en regen en wind in het regenseizoen zullen ons niet meer deren. Eén kamer wordt een heuse winkel en er is ruimte over om een klein klaslokaal te creëren waar we groepen kunnen ontvangen om voorlichting te geven... Er moet nog het een en ander aan verspijkerd worden: zo krijgen we over de hele lengte aan de voorkant een smalle veranda met een deur die toegang tot de winkel geeft en wordt er elektriciteit aangelegd. Verschillende ruimtes worden met elkaar verbonden en ook de veranda aan de binnenkant van het compound-house wordt gerenoveerd. Dat wordt een veilige speelplek voor de kinderen van de medewerkers. De container wordt bestemd voor de knippers en de wassers die altijd gewoon op straat werken. Op zich zullen ze dat wel blijven doen denk ik, lekker direct in contact met onze buurtgenoten en de kinderen die langskomen, maar als de weersomstandigheden het niet toelaten hebben ze nu een geweldige ruimte om in te werken en hoeven ze niet meer uit te wijken naar de overkapping van de moskee als het regent... Wat een mooie doorstart kunnen we hier gaan maken!

Ja, het nieuwe jaar zien we met een brede lach tegemoet!

 

Foto's bij deze nieuwsbrief