November 2018   Perspectief    
 

Rukaya is de eerste stagiaire van het project GET APPrenticeship and WORK, die is afgezwaaid. Ze heeft met succes de 24 weken training afgerond. Rukaya heeft in dit afgelopen half jaar hard gewerkt, geld opzij gelegd en de opleiding kunnen betalen om bij een master in de leer te gaan. Bij een Master Kapster, die haar het vak van kapster zal leren, maar ook make-up, nagelverzorging, het opmaken van bruiden etc. Dat is wat Rukaya graag wil. Ze heeft met haar stage hier in de werkplaats ook geld kunnen sparen om de benodigde materialen te kopen die noodzakelijk zijn om het vak te leren: Handdoeken, krulspelden, kammen, scharen, haarspelden etc… We hebben een klein feestje gevierd en hebben haar afgeleverd bij haar nieuwe master die haar nu verder zal begeleiden.
GET APP and WORK Rukaya! We zijn trots op je!

     
Oktober 2018   Erkenning  
Eind september kwamen een van de organisatoren langs van de landbouwbeurs met de vraag of we daar onze producten wilden verkopen… Tuurlijk! Maar er hing wel een peperduur prijskaartje aan begreep ik even later en dat konden en wilden we er niet voor betalen. Toen vroeg ik de beste man of hij eigenlijk wel wist wat we hier precies deden en vriendelijk loosde ik hem mee en liet hem onze drie projecten zien en vertelde het verhaal erachter. De man was zeer onder de indruk en zei me: “You wait… I will call you back on Monday…” En dat deed hij, met de geweldige mededeling dat we er gratis mochten staan die drie beursdagen en dat alle Special Workers uitgenodigd waren om te laten zien wat voor geweldig werk ze deden.

We hadden prachtige dagen waarop we heel veel bekijks hadden en veel complimenten in ontvangst mochten nemen. De Special Workers hadden de tijd van hun leven… wat een positieve belangstelling! Haruna ontmoette natuurlijk heel veel mensen die hij kende zoals deze hoofdcommissaris van politie. Terwijl Ruhaima werd geïnterviewd voor een TV opname, zette Salma bezoekers een hoedje op. En… De organisator nodigden ons nu al uit voor een volgend evenement!

     
September 2018   Hoop   

Onze stichting Adwuma Ye werd in mei aangedragen door Wilma Doeve voor ACTIE WARM HART van de NCRV. Wij kennen Wilma als een betrokken vrouw die meedenkt en meedoet. Wat een verrassing was dat, aan zo’n soort actie hadden we nog nooit eerder meegedaan! Stemmen… hoe krijg je die? Samen met het bestuur, vrienden en familie deelden we alles op Facebook, probeerden we in allerlei familieappjes te komen, schreven kranten aan, spraken mensen aan en een vriend van de stichting pleitte voor een stem bij elke klant die bij hem in de winkel kwam! Iedereen scheen ons te willen helpen en we kregen steun uit alle windstreken, van bekenden en van mensen waar we nog nooit van gehoord hadden.
Geweldig! Al gauw stonden we in de top tien en we hadden deze maand een prachtige eindspurt zodat we op een 2e plaats eindigden met maar liefst 1550 stemmen!
Nu wachten we tot november en hopen natuurlijk een van de prijswinnaars te worden. De NCRV kiest uit de nummers 1 t/m 5 drie winnaars uit. We kunnen de hoofdprijs toebedeeld krijgen maar ook helemaal niets… Het blijft dus spannend!

     
Augustus 2018   Mijlpaal   

Wat ruim 8 jaar geleden begon met één naaimachine op een gammele tafel, gewoon langs het kleine paadje dat loopt tussen de moskee en het openbaar toilet, is uitgegroeid tot een prachtige werkplaats op een mooie en veilige locatie waar 9 jongeren met ene verstandelijke beperking werken, en een afdeling is opgezet waar werkloze jeugd een kans krijgt om aan hun toekomst te werken.
Deze maand vieren we feest omdat we het 75.000ste product mochten maken. Dat betekent dat we 75.000 kids in de werkplaats mochten ontvangen en hun zwerfafval om konden zetten in een schooltas, een etui, een regenjas of een ander mooi attribuut uit onze werkplaats.
Waar water uit een zakje toe kan leiden…

     
Juli 2018   Perspectief   

Theresa is een van onze special workers. Met haar rechterhand kan ze weinig doen, maar met haar linkerhand knipt ze de zakjes los en ze assisteert met het wassen van de waterzakjes. Omdat ze aardig kan tellen en goed met kinderen kan omgaan helpt ze tegenwoordig ook mee met het tellen van de zakjes als de kinderen in de werkplaats komen. Ze doet dat als een echte juf! We hebben haar haar eigen ‘office’ gegeven zoals we het noemen en ze is er reuze trots op. Ze heeft een prachtig kerstkleed van huis meegenomen dat ze elke morgen op haar eigen tafel legt… Zo mooi om haar te zien groeien en opbloeien! Haar collega’s noemen haar nu met respect “Madam Theresa…”

 

Juni 2018   Producten   

Wij zitten er weer helemaal in. De kids komen vol enthousiasme weer massaal naar onze werkplaats en er worden heel wat zakjes ingeleverd. We hebben er een aantal nieuwe producten bij gemaakt. Oude bekenden weliswaar maar we hebben ze weer opgenomen in ons assortiment. De boodschappentas, de hoed en de opbergtas. Op een schoolbord bij de werkplaats staan onze producten vermeld met daar achter het aantal zakjes dat ingeleverd mag worden om het te verkrijgen. Vaak staan de kinderen ervoor… zij die kunnen lezen leggen het de anderen uit en je hoort ze rekenen… Prachtig!
Ze willen graag met hun nieuwste aanwinst op de foto en natuurlijk hoort daar een SWAG bij!

     
Mei 2018   Perspectief   

Een nieuw initiatief van Tuma Viela: GET APPrenticeschip AND WORK…
Speciaal voor jongeren die het niet makkelijk hebben om een bestaan op te bouwen… 
Vaak vetrekken jonge meisjes naar grote steden als Kumasi of Accra om daar te werken als “sjouwer”. Ze leven meestal op straat en hebben een zwaar en onzeker bestaan. Jonge mannen hangen veelal doelloos en verveeld rond. Velen proberen elders hun heil te zoeken omdat ze in Ghana geen uitweg kunnen vinden…

Per keer kunnen 4 'stagiaires' bij Tuma Viela aan de slag. Een half jaar lang werken ze mee en maken ze de producten voor de kinderen van zwerfafval. Ze krijgen wat geld om elke dag te kunnen eten en de rest leggen we opzij. Na een halfjaar hebben ze genoeg geld gespaard om bij een Master/Leraar aan de slag te kunnen als leerling. Ze leren daar dan een vak zoals bijvoorbeeld naaister, timmerman, metselaar, wat ze maar willen. Ook is er genoeg geld aan de kant gezet om materialen te kopen die nodig zijn om die opleiding van ongeveer drie jaar te volgen om zelf een Master te kunnen zijn… een naaimachine, gereedschap voor de timmerman etc.

 

Drie leerlingen zijn per 1 mei begonnen… Mohammed wil graag timmerman worden, Rukaya kapster en Rashida naaister… Ze werken zelf hard aan hun toekomst!

     
April 2018   Producten   
We staan weer op de kaart!
Verhuizen is altijd lastig... Het bekende paadje is weg, het zo vertrouwde loopje is er niet meer en vang dat maar weer eens op... Maar de kinderen uit Tamale druppelen weer binnen in onze werkplaats... op onze nieuwe locatie! En hoewel we officieel pas per 1 mei weer van start gaan verwelkomen we iedereen hartelijk!
En iedereen is nieuwsgierig, wat betekend dat voor een school etuis, de halve klas mee komt kijken... Fijn! WELCOME once again!
     
Maart 2018   Overall   

6 Maart is dé nationale feestdag van Ghana en het hoogtepunt op zo’n feestdag is marcheren…
Alle schoolkinderen verzamelen zich in het “Jubilee Park” en afgevaardigden van heel veel scholen houden een competitie wie er het best, het mooist, het gedisciplineerdst kan marcheren zonder te lachen … Ook de politie marcheert, het leger, de brandweermannen de douaniers en alle kinderen willen dat zien. Het is een drukste van jewelste op het feestplein!
De medewerkers van Tuma Viela gingen er ook op af en natuurlijk hebben ook zij gekeken naar iedereen die stijf in het gelid liep. Maar ondertussen hebben ze waterzakjes geraapt en waren ze trots op hun nieuwe gele vestjes die hen onderscheidden van de rest… Misschien moeten we als groep een volgende keer ook mee doen?! Dat zal een mooie reclame zijn voor ons en we zouden iedereen terplekke op kunnen roepen de zakjes niet te laten rondslingeren maar bij ons in te leveren… 
INDEPENDENCE DAY… 6 maart 2019 zullen jullie wat beleven…!  

     
Februari 2018   Overall   
“Studenten van de universiteit hier in Tamale vroegen of ze ons op hun vrije dag een dagje mochten meehelpen…Natuurlijk! Wat leuk!We hadden een fantastische dag! Lees hun reactie die we via de app kregen en zie de vrolijke foto’s!

"...Yesterday we had an awesome time at your place. We had the opportunity to learn and helped out in our own small way. It was explained to us that we would have had a lot more to do and learn if it was a weekday. But yet still we had a lot of fun💃🏼💃🏼💃🏼 and we really appreciate this opportunity given us and the warm welcome we received. To top it all we did not leave empty handed but were each given a purse... Thank you soo much and God bless you for all that you are doing for our country..."

Bedankt! zo hoort het… Samen zijn we sterk!”
     
Januari 2018   Bezinning

De voorlopige doorstart van Tuma Viela vindt plaats in de bijgebouwen van onze nieuwe 'New Cooking Bag' werkplaats waar ook 'RCC' is gevestigd. Nu zitten we met zijn drieën onder één dak... En dat werkt tot nu toe prima!
Gek he, dat je iets past echt opmerkt als je er niet dagelijks meer mee te maken hebt... Zo valt ons de rust zo op, geen gedreun van de nabijgelegen maalderij, geen opgedrongen gesprekken die je wel moet aanhoren omdat groepen mensen onder je raam aan het werk zijn of de hele morgen -zolang daar schaduw is- bij elkaar zitten te kletsen...
Ik zie de rust bij Haruna, die niet overal meer op hoeft te reageren en wat heerlijk om weer gewoon deels buiten te kunnen werken in de schaduw van de mooie bomen in onze compound!
Hamdia en ik zitten nu ook weer bijelkaar en het is afgelopen met onze dagelijkse tientallen telefoontjes over en weer toen we nog apart van elkaar zaten... Zomaar met elkaar face to face te kunnen praten is een luxe die we nu extra waarderen!
We zien wel hoe het verder gaat lopen met Tuma Viela... Alles staat nog open, maar we genieten in ieder geval van dit moment!