December 2017   Afscheid

Op de laatste werkdag van 2017 nemen we afscheid van 6 vrouwen. Deze vrouwen hebben jarenlang voor TumaViela gewerkt. We hebben glorieuze jaren beleefd en veel met elkaar meegemaakt. 
Deze vrouwen hebben zich bij ons ontwikkeld, hebben veel geleerd en gaan niet bij de pakken neerzitten... ze hebben allemaal al bedacht wat ze willen gaan ondernemen!
Natuurlijk hoort bij afscheid nemen een 'handdruk'... Geen gouden, maar wel een mooie envelop, gemaakt van waterzakjes met een kleine bijdrage erin die ze kunnen gebruiken bij het opzetten van hun eigen onderneming...
We zullen ze missen! Tuma Viela zal niet meer hetzelfde zijn... 

We sluiten voorlopig onze deuren, nemen de tijd om ons te bezinnen en hopen het later dit jaar opnieuw op te pakken... Inshaa Allah! 
Een doorstart... anders... niet hetzelfde, maar met spirit, energie en enthousiasme waar we bergen mee kunnen verzetten!

     
September 2017   Promotie

Wederom uitgenodigd maar dit keer in een andere stad genaamd Kumbungu, waar op 8 september de internationale clean-up day werd georganiseerd.
Hamdia mocht spreken namens onze werkplaats en de kinderen mochten de waterzakjes die ze op straat vonden inleveren... Wederom een succes voor Tuma Viela! Schone straten, blije kinderen! 
Even later kregen we een appje vanuit Kumbungu:
"Our office is invaded by children with thousands of water sachets!"
"Hahahah! You were right! Thanks again for your support today. We will bring you the sachets next week."

     
Augustus 2017   Promotie

We werden uitgenodigd op een Art en Culture Festival in Tamale waar uit al de 10 regio's van Ghana, schoolkinderen streden om de beste te zijn in zingen, dansen of toneel.
En hoewel we daar uitgenodigd waren om onze New Cooking Bags te promoten, konden we het niet nalaten om onze Tuma Viela producten en ook ons wasbaar maandverband aan het grote en kleine publiek te laten zien.
Aangekomen op een veld waar honderden kinderen met hun leraren verzameld waren valt de zooi op het speelveld door het ontbreken van vuilnisbakken ons gelijk op. We maakten met een microfoon een announcement... "Lever je waterzakjes in en je ontvangt een prachtig product van de hergebruikte zakjes...1" We hebben het geweten... We kregen in 2 dagen maar liefst 14.950 zakjes aangeboden en namen heel veel complimenten in ontvangst uit heel Ghana dat dit dé manier was om op een leuke en zinvolle manier met zwerfafval en milieueducatie om te gaan!

     
Mei 2017  

Sponsoring     

Applaus voor BSO het Klokhuis in Eelde...
Zo’n samenwerking heb ik altijd voor ogen gehad!
Wat hebben we leuke weken samen beleefd! Zij in Nederland en wij in Ghana!
Op het Klokhuis stond een aantal weken onze werkplaats Tuma Viela centraal en hebben de kinderen gewerkt aan het thema Afrika, recyclen en Ghana in het bijzonder.
Er werd toegewerkt naar een bijzondere dag waarop de ouders en andere belangstellenden werden uitgenodigd om te komen kijken en te beleven waar de kids zich zo vol enthousiasme op gestort hadden. Ik kon daar bij zijn!
Zie hier het resultaat van de verkoop van onder meer hun prachtige kunstwerken gemaakt van afval.
Wat een geweldig support!

     
April 2017  

Overall      

Het naaien van zwerfafval vergt veel van onze naaimachines.
En hoewel we de zakjes wassen en drogen blijft er altijd zand en stof aan kleven en het materiaal is stug en geeft niet mee.
Regelmatig moeten er dus onderdelen vervangen worden en hebben de machines een servicebeurt nodig.
Dit is onze man die de machines repareert...
Ik vind zijn motor zo prachtig!

     
Maart 2017  

Promotie      

Ze zijn er nog… Van die prachtige mensen die er voor zorgen dat je door wilt gaan al heb je het soms helemaal gehad. Cindy is zo iemand die mijn dag maakt.
Als student medicijnen heeft ze het gevoel dat ze niet pas iets terug wil doen voor haar community als ze arts is maar dat vandaag belangrijk is om dat te doen wat je graag wilt. Zo stond ze vorige week bij ons op de stoep en ze vertelde dat ze graag een aantal scholen in haar woonomgeving wilde bezoeken om de kinderen voorlichting te geven over hoe beter om te gaan met het milieu. Ze nam een schooltas, een etui en een pet mee om daar te laten zien.
Vandaag stond ze weer voor mijn neus… Nog wat smoezelig van al de zakjes die om- en over haar heen de taxi vulden waarmee ze voor kwam rijden... Bijna 60.000 waterzakjes, goed voor bijna 300 producten…
“Ik wil best jullie ambassadeur zijn hoor” zei ze nog… Dit is zo leuk om te doen!!!”
Kijk, daar doe je het nou voor!

     
Januari 2017  

Overall      

Per 1 januari zijn al onze producten voorzien van een prachtig logo.
De kinderen die onze werkplaats bezoeken om hun waterzakjes in te ruilen voor een mooi artikel, wordt gevraagd wat zij in dit nieuwe jaar willen doen om Tamale schoon te maken en ook zo te houden ...
Alles antwoorden schrijven we op en plechtig mogen de kids hun handtekening erachter zetten om hun belofte te bekrachtigen... Zo leuk!

     
Januari 2017  

Team      

Dit is Fatima, 17 jaar oud en ze komt ons team versterken na schooltijd, op zaterdag en in de vakanties...
Een echte Down syndroom met alles erop en eraan: een actrice, een hele sterke eigen wil, lastig in de omgang en een dikke schat... ik hou nu al van haar...!
Erg betrokken vader die elke maandag voor een week lang haar lunchgeld komt betalen en haar elke dag om 16:30 op komt halen... Ze zijn er nog!