Augustus 2016  

Overall

 

Elke dag haal ik mijn boodschappen bij het winkeltje van een jonge moeder. Gisteren schoof ze me een tasje in mijn handen met daarin de verpakkingen van melkpoeder en chocolademelkpoeder… Kun je hier een regenjas van maken voor Fatima? Ik zeg haar dat ik dat graag wil doen maar dat ze wel nog 500 waterzakjes moet verzamelen. We willen de boel hier namelijk zwerfafvalvrij hebben nietwaar?!
Ik roep Fatima die vlakbij in het zand zit te spelen en registreer dat ze precies tot aan mijn middel komt…

Vanmorgen leg ik Ayisha uit dat we een leuke uitdaging hebben, vertel haar mijn verhaal en gooi de zakjes op tafel. We voelen beiden dat we hier niet langer mee willen wachten… Dít is leuk! Die zakjes schieten we wel even voor, die komen wel!
En zie hier het resultaat. Rahama wil er best mee poseren! Is dit niet fleurig!

     
Juli 2016  

Onderwijs

Al jaren kwam het ter sprake, maar het had op de een of andere manier nogal wat voeten in de aarde… Maar nu is het eindelijk zover! We zijn een officiële stageplaats voor de Special School van Tamale!
Portia, Ikilima en Ibrahim vormen de eerste lichting en ze  komen een jaar lang praktijkervaring opdoen in onze werkplaats. Het is zo gezellig hen om ons heen te hebben! En ze pakken alles aan! Het wassen, knippen en vouwen van de waterzakjes, en Ibrahim is onlangs gestart met het oefenen op de trapnaaimachine!
“Special Youth” met een toekomst!

     
Mei 2016  

Feest

 

FEEST!!!
Vandaag kwam Rahama de 30.000ste schooltas afhalen bij de werkplaats! 30.000 schooltassen hebben we al mogen maken voor de kinderen in Tamale!
Alleen al voor dit product zijn zeven-en-een-half-miljoen-waterzakjes ingeleverd die als zwerfafval overal rondslingerden...
Een feestelijke tas voor Rahama en alleen voor deze heel speciale gelegenheid, gevuld met schriften, pennen, potloden gum, kleurpotloden en een schooletui! BLIJ!!!

     
Mei 2016  

Overall

Nog nooit zoveel jongens in de werkplaats gehad als deze week… vooral de bodywarmers en de petten vliegen de deur uit en we komen er zojuist achter waarom… Horen we vandaag de een tegen de ander zeggen: “Ik speel vanavond in het cap-team en jij in het team van de jackets okay…?!” En in gedachten zie ik ze nat van het zweet rennen over een braakliggende terreintje, in hun plastic bodywarmer of met hun plastic cap achterstevoren op. Er zal waarschijnlijk geen stukje zwerfafval in de vorm van waterzakjes op hun trapveldje te bekennen zijn! Dat is allemaal ingeleverd! Ben benieuwd wie er zal winnen vanavond… De jackets of de caps?!

     
April 2016  

Ontplooiing

Dankzij een geweldige gift van een sponsor kunnen deze drie dove jongens een tijdlang bij Tuma Viela aan de slag om aan hun eigen toekomst te werken!

Abdul Alhassan: 22 jaar oud.
Alhassan heeft een poosje als leerling bij een carpenter gewerkt en daar ligt zijn hart. Hij moet nu een poosje hard sparen voor gereedschap en wil zich dan graag volledig richten op het timmerman vak.

Umar Alhassan: 25 jaar oud.
Wil heel graag naar de Poly Technic hier in Tamale, de Kunst richting. Wil heel graag kleermaker worden: Ontwerpen, Tie and Dye, Batik.
De opleiding duurt 3 jaar en daar legt hij nu geld voor opzij!

Alhassan Alidu: 25 jaar oud.
Hoopt in oktober of november naar de universiteit te gaan. Alidu wil heel graag leraar worden op de dovenschool. Daarom is hij nu heel erg zuinig om straks die opleiding te kunnen bekostigen.

     
April 2016  

Onderzoek

Studenten die een studie “Master of Science” volgen, kwamen bij ons op excursie. We hebben met elkaar in mijn piepkleine kantoortje gezeten en ik heb verteld wat we hier doen en waarom. Ik kreeg prachtige gerichte vragen terug en daarna zijn de studenten rondgeleid. Ze waren erg onder de indruk van zowel NCB als Tuma Viela. Een aantal studenten wil graag onderzoek doen naar het effect en de resultaten van wat we hier in de werkplaats proberen te bewerkstelligen. Prima! Graag! 

     
Maart 2016  

Overall

De laatste tijd krijgen we steeds meer zakjes aangeboden die anders van textuur zijn. Ze zijn gladder, doorzichtig en biodegradable zoals er op vermeld staat en dat is goed nieuws!
De schooltas en de pet zijn nog een mix, maar de bodywarmer is 100% biologisch afbreekbaar!

Ieder voordeel heeft zijn nadeel...: Ze zijn nogal lastig te naaien omdat ze zo glad zijn. Maar we worstelen er graag mee want dit is een stuk beter voor het milieu!

 
     
Februari 2016  

Ontplooiing

Ayisha en Fatima maken een geleidelijke overgang van Tuma Viela naar ons nieuwe project: Reusable Care Creations. Zij nemen het voortouw met het opzetten van een derde afdeling van onze stichting Adwuma Ye. We gaan met deze nieuwe tak wasbare luiers voor kinderen maken, wasbaar maandverband en luiers voor volwassenen. Ayisha en Fatima oriënteren zich op dit moment door veel filmpjes op youtube te bekijken over het zelf maken van deze producten en zijn op zoek naar materialen die hier in Ghana voorhanden zijn. Een hele leuke en nieuwe ervaring gaat dat worden... Ayisha en Fatima gaan Tuma Viela achter zich laten en gaan een stapje verder!

 
     
Februari 2016  

Ontplooiing

Weten jullie het nog? Latif, een licht gehandicapte jongen, die (mede met behulp van een extra gift van een van onze sponsors) zich vanuit Tuma Viela kon ontplooien tot tailor? (zie mijlpaal februari 2013).

Het is hem gelukt! Het heeft er langer over gedaan, maar vandaag kwam hij zijn certificate laten zien... En trots dat hij was! Iedereen noemde hem Master... Een machtig mooie titel voor hem! Latif was gespecialiseerd in de grote opbergtassen en nog vragen de kinderen er wel eens naar... Maar Latif is een stap verder gegaan... van zwerfafval naar kleermaker!

 
     
Januari 2016  

Sponsoring

Ik heb een groot respect en diepe bewonderingvoor de vrijwilligers van Gered Gereedschap Groningen. Ze maken op dit moment een grote order voor ons gereed die bestaat uit trapnaaimachines en handnaaimachines. Al vaker hebben ze voor ons klaargestaan en wij kunnen uitstekend uit de voeten met de opgeknapte, aangepaste, superdegelijke machines die we van hen krijgen. Tezamen met de stoffen voor de New Cooking Bags zullen ze volgende maand onze container vullen en hopelijk kunnen wij er binnenkort met veel werkplezier gebruik van gaan maken in de werkplaats!