December 2013  

Producten

Tamale is massaal aan de energydrink… Een aantal jaren geleden werd het hier geïntroduceerd maar met mondjesmaat gedronken. Inmiddels zijn veel mensen over de streep en dat blijkt uit de duizenden geel/rode zakjes die we bijna dagelijks in de werkplaats binnen krijgen. Kinderen zijn dol op deze kleurtjes en we zien ze dan ook weinig op straat want het is haast een ‘collectors item’ geworden! Een mijlpaal voor Haruna want hij is hierdoor gepromoveerd van zakjessorteerder tot ‘Energy-man’ en knipt trots honderden zakjes per dag waar we mooie producten van maken!

 
     
November 2013  

Onderwijs

We hebben ons deze maand volledig ingezet om het schoolproject over zwerfafval onder de aandacht te brengen. En met succes! We hebben toestemming van Ghana Education Service om ons vierweekse project op scholen uit te voeren. In een officieel document wordt aan de hoofdonderwijzers gevraagd om ons alle medewerking te verlenen om het project op hun school tot een succes te maken! Tuma-Viela gaat weer een stapje verder!

 
     
Oktober 2013  

Overall

We hebben er een certificaat bij! We zijn als NGO officieel toegelaten en geregistreerd bij de ‘Tamale Metropolitan Assembly’. Dit moet ons betere  kansen geven om ons werk uit te breiden in deze hoofdstad van ‘the Northern Region’. Het was een hele papierwinkel, maar we zijn erg blij dat we serieus genomen worden en erkend zijn!

 
     
September 2013  

Voorlichting

Wederom zijn er deze maand filmopnames gemaakt van onze werkplaats. We hebben interviews gegeven en kunnen laten zien waar Tuma-Viela voor staat. Nog steeds worden we regelmatig gebeld door bekenden uit het midden- en zuiden van Ghana die ons op tv hebben  gezien, want wekenlang lieten we ‘primetime’,  -vlak voor het journaal- van ons horen. Helaas is het nieuwe station U-TV nog niet in de lucht in het noorden, dus hebben we het zelf niet kunnen aanschouwen, maar de reacties waren heel erg positief!

 
     
Juni 2013  

Producten

We hebben deze maand onze 25.000ste klant binnengehaald… Dat betekent dat we 25.000 artikelen gemaakt hebben sinds we eind 2009 begonnen! Wie het precies was weten we niet maar hij zat in deze grote groep kinderen die ver buiten het centrum wonen en een paar uur moesten lopen om bij ons te komen. Met zakken vol kwamen ze aan en prachtig uitgedost zijn ze vertrokken… Tamale is wéér een stukje schoner en méér kinderen zijn milieubewust!

 
     
April 2013  

Actie

We verstoorden op een prettige manier de rust op een ochtend in de schoolvakantie… Tuma-Viela ging de straat op! We waren wel met honderd man en onder begeleiding van een brassband, swingend en zingend in beweging! We brachten de minister van onze regio een bezoek en vroegen aandacht voor onze werkplaats. We boden de minister een prachtig pakket aan, alles zelfgemaakt in de werkplaats… We zongen een lied en nodigden de minister uit om onze werkplaats zelf te komen bezoeken… en dat zou die doen!

 
     
Februari 2013  

Ontplooiing

Al heel lang willen we onze medewerkers één voor één een kans geven zich verder te ontplooien en zelfstandig laten zijn.  Op deze manier wordt er ook ruimte gecreëerd  voor nieuwe medewerkers die werkervaring bij ons kunnen opdoen. Latif is onze eerste “doorstromer” en gaat voor een half jaar lang in de leer bij een kleermaker, want de liefde voor het werken op de  naaimachine is in de jaren bij ons gegroeid en hij wil heel graag de fijne kneepjes van het vak leren.

 
     
Januari 2013  

Voorlichting

Naast Gambia hebben nu ook paters uit Kumasi, de op één na grootste stad van Ghana, grote belangstelling getoond voor ons project. Ze willen daar net zo’n werkplaats als Tuma-Viela opstarten. Het is fantastisch dat meer mensen gaan inhaken en elders ook proberen om mensen een kans te geven zich te ontplooien en milieubewust te maken, om voorlichting te geven en mooie producten te vervaardigen en dit alles om de enorme vervuiling op dit continent een halt toe te roepen…!

 
     
Januari 2013  

Overall

Wat een jaar! Een prachtig nieuw onderkomen… Een mooie start kunnen maken met het voorlichtingsprogramma op zaterdag in ons eigen klaslokaaltje… Twee gezonde kindertjes geboren… Fantastische hulp gehad met goederen uit Nederland… Stagiaires van de ‘Special School’ die ons geweldig meehelpen en ga zo maar door! Bovendien zijn alle records weer gebroken door de steeds maar toenemende belangstelling! Daar moest op gedronken worden…!!!