Home

  Kinderen   Leven in Tamale   Vragen   Tradities   Scholen  

Kinderen in Ghana

Kinderen
Dit gedeelte van de website gaat over kinderen en is ook speciaal voor kinderen. Je vindt hier veel informatie en leuke verhalen over het dagelijkse leven van kinderen in Tamale. Je kunt Ellen vragen stellen en je kunt hier lezen wat Nederlandse kinderen ondernemen om de kinderen in Tamale te helpen. Heel veel leesplezier gewenst!
 
 Kinderen in Ghana

Kinderen in Ghana hebben een heel ander leven dan kinderen in Nederland…

Drink je wel eens water uit een zakje?
Ga jij met een schooluniform naar school?
Eet je wel eens met je handen… Ja? Maar wat dacht je van soep?
Heb jij wel eens malaria gehad?
Sta jij ’s morgens om vijf uur op om de stoep te gaan vegen?
Kun jij met losse handen een emmer water op je hoofd dragen?
Draag je wel eens je kleine broertje of zusje in een doek op je rug?
Weet je wat het is om de hele dag met een kudde koeien op stap te moeten?
Heb je wel eens geprobeerd huiswerk te maken als het licht is uitgevallen?
Heb je wel eens je eigen schoenen moeten repareren?
Heb je wel eens een slang weggejaagd?

Een heel ander leven is interessant en leuk om over te lezen!
Er zijn verhalen waar je om kunt lachen… Daar had je wel bij willen zijn! Zou je zelf ook wel eens mee willen maken… Spannend! Ja, te gek!
Sommige dingen kun je je denk ik niet goed voorstellen, zou je echt niet willen, ben je misschien zelfs wel bang voor…!
Andere dingen zijn vreemd, een beetje zielig of vindt je misschien wel vies…
Van iets anders had je nog nooit gehoord! Goh, bijzonder! Leuk om te weten!

We wonen allemaal op dezelfde planeet maar het leven kan heel verschillend lopen! Toch kunnen jij en Abdellah dezelfde dromen hebben…! Ayara en jij lachen om dezelfde dingen en Tiyumba en jij kunnen beide gek op dansen zijn!

Verwonder je maar!

 
 
 Een vraag van Mamuna (12 jaar)

Klik voor het antwoord

Klik op de vraag om het antwoord te lezen.
 
 
 
Met je zelfgemaakte raceauto's kun je geweldig racen ...
 
 
 
     
 

Weet jij wat
houtskool is en hoe het
wordt gemaakt?

 
     
Het antwoord op deze vraag staat op deze website. Ga maar eens op onderzoek uit!
 
 Meisjes hebben het op de heupen…

Meisjes in Ghana hebben het op de heupen…

Als kleine baby-meisjes een week oud zijn, krijgen ze van hun moeder een mooie kralen ketting. Niet om hun hals mee te versieren, maar ze worden om hun middel gebonden… Jongens krijgen die niet, het is alleen voor meisjes!
Ze geloven in Ghana dat als je die heupkettingen als klein meisje begint te dragen, je later een heel mooi figuur krijgt!

Lizzy wil haar heupkralen wel even stiekem laten zien....

Het dragen van zo’n heupstreng heeft nog veel meer voordelen:
Zo kunnen moeders bijvoorbeeld heel goed in de gaten houden of hun dochter groeit of juist afvalt! Er zijn maar weinig mensen met een weegschaal, dus dan is dit een uitstekende manier om in de gaten te houden hoe het met je dochter gaat! Komen de kralen strak om de heupen te zitten dan weet je zeker dat er een paar kilo’s zijn bijgekomen maar zakken ze over de billen steeds maar weer naar beneden, dan weet je dat het meisje gewicht verliest.

Het is ook nog eens heel praktisch! Nu kun je hier onderbroeken kopen, maar vroeger niet! Meisjes vouwden dan een lapje stof aan de voorkant om de heupstreng heen, duwden die tussen de benen door en maakten die aan de achterkant aan de heupstreng weer vast. Zo had je een toch een soort van onderbroek! Kralen waren er toen ook nog niet. Een heupketting werd gemaakt van een lange reep stof die je strak oprolde of van zelfgesponnen katoen.
Tegenwoordig kun je zelfs ‘Pampers’ kopen in Ghana… Erg duur, dus is het ook handig en goedkoop om bij kleine meisjes lappen katoen te gebruiken die als een luier weer gewoon tussen die heupkralen worden gevouwen!

Sommige moeders geloven ook dat heupkettingen hun kind beschermt tegen mensen die hen kwaad willen doen…

Totdat de meisjes een jaar of zeven zijn is het geen probleem dat iedereen hun heupkettingen ziet, want vaak lopen ze lekker in hun blootje en doet men daar niet moeilijk over. Maar vanaf dat je een jaar of zeven bent moet je ze eigenlijk weggestopt houden onder je kleren. Meisjes onderling mogen elkaars heupkettingen best bewonderen en bekijken maar jongens hebben daar niets mee te maken!
Het grappige is dat het wel vaak mannen zijn die de kleurige heupkettingen verkopen op straat. Ze zijn er vaak helemaal mee behangen!

 
 
 
 
 
 
 
 
 Ghana
 
 
Dit is Afrika....   In West-Afrika ligt Ghana...
 
 Tamale

Tamale is de stad van de Dagomba’s, één van de vele stammen die in Ghana wonen. Tamale ligt in de tropen en er zijn  maar twee seizoenen. Een halfjaar droog seizoen wanneer er eigenlijk geen druppel regen valt en een halfjaar regenseizoen  waarin droge warme dagen opgevolgd worden door heftige regenbuien!

Tamale is groot, heet, druk, levendig, vervuild en kleurrijk. De meeste mensen die er wonen zijn Moslim die samenleven met Christenen en mensen die meer geloven in de natuur, hun voorouders en in eeuwenoude tradities.

In Tamale wonen rijke mensen maar heel veel mensen hebben het niet gemakkelijk en zijn arm… Je hebt er prachtige villa’s met een grote hoge muur met prikkeldraad eromheen, hutjes van klei met rietendakjes die op instorten staan en alles wat daar tussen zit…

Mensen die traditioneel gekleed gaan in prachtige gewaden en mensen die er heel modern uitzien lopen tussen mensen en kinderen in oude, kapotte kleren… Er zijn grote winkels waar van alles te koop is, maar ook een hele grote markt waar iedereen van alles een beetje verkoopt om zo zijn hoofd boven water te kunnen houden.

Er zijn kinderen die naar school gaan en kinderen die thuis mee moeten helpen… Kinderen die na schooltijd spelen en kinderen die werken… Kinderen met een computer en kinderen met een speelgoedautootje gemaakt van een melkblikje… Kinderen met een lach en kinderen met een traan…

Tamale is van alles wat… Tamale is een bijzondere stad!

 
En in het noorden van Ghana ligt de grote stad Tamale....