Home

  Kinderen   Leven in Tamale   Vragen   Tradities   Scholen  

Ik heb een vraag

Vraag
Beste Ellen. Ik heb een vraag. Hoe slapen de kinderen in Tamale. Hebben ze net zulke bedden als wij?
Rian uit Arnhem. (8 jaar).
Faruk slaapt buiten onder de sterrenhemel in een warme nacht....
 

Hoi Rian,
Een goeie vraag! Weet je, het maakt een groot verschil of de mensen arm zijn of rijk. Ik ben eens in een mooi groot huis geweest in Tamale waar de kinderen een eigen slaapkamer hadden en net als in Nederland een gewoon bed om in te slapen. Maar heel veel mensen die weinig geld hebben, hebben voor het hele gezin slechts één kleine kamer waar ze in wonen, eten, werken, spelen, huiswerk maken en slapen. Kinderen slapen dan vaak gewoon op de grond op een matje… Dicht tegen elkaar aan, want je begrijpt dat er niet veel ruimte is! Soms hebben de ouders een tweepersoonsbed en de kleinste kinderen slapen dan bij hun vader en moeder in hetzelfde bed. Als het droog is slapen ook veel kinderen gewoon buiten op de binnenplaats of op de veranda en gaan slaperig naar binnen als het te veel afkoelt of als het gaat regenen. Omdat iedereen meestal vroeg opstaat omdat het dan nog lekker koel is, doen veel grote mensen maar ook kinderen vaak op het heetst van de dag een dutje. En dat kan overal zijn! Op de gekste plaatsen sluiten ze hun ogen! Dat is vaak heel grappig om te zien…

Een dutje op de brommer....
 
 
 
 
 
 
 
 Heb je een vraag aan Ellen?
Ik kan me voorstellen dat je, terwijl je dit alles leest, vragen hebt over de kinderen en het leven in Tamale. Je kunt me mailen met een vraag. Ik zet dan je vraag en mijn antwoord op deze pagina. Zo kunnen andere kinderen er ook van leren. Vermeld s.v.p. bij de vraag minimaal je voornaam en je woonplaats. Je kunt natuurlijk ook met je hele klas een vraag bedenken.
Mail je vraag naar:
Ik heb een vraag.

Ik ben benieuwd. Hartelijke groet, Ellen.
 
 Vraag van Fahran (5 jaar)
Klik voor het antwoord
Klik op de foto om het antwoord te lezen.
 
 
 
 
 
 
 Een vraag van Ayrisha (6 jaar)

Klik voor het antwoord

Klik op de foto om het antwoord te lezen.
 
 
Vraag
Dag Ellen. Ik heb een vraag. Hoe is het weer in Tamale. Hoe heet kan het worden. Vriest het wel eens bij jullie?
Jibbe uit Groningen (9 jaar)
Wachten doe je in de schaduw... niet in de zon!
 

Hallo Jibbe
In Tamale is het eigenlijk nooit echt koud. Het kan natuurlijk flink regenen in het regenseizoen maar zelfs dán blijft de temperatuur vaak lekker. Veel kinderen trekken dan hun kleren uit en spelen vrolijk in de regen. Als het te erg wordt en het ook nog eens gaat stormen dan gaan ze natuurlijk wel schuilen! Net als de meeste kinderen hier kan ik het hele jaar door op slippers lopen met blote voeten. In het regenseizoen blijft alles -ook al is het op dat moment droog- heel klam en vochtig! Kleren kunnen dan gewoon beschimmelen in je kamer!
Op een zonnige dag kan het heel heet worden! Wel tegen de 40 graden…! Dan wil je wel in de schaduw blijven hoor! Veel kinderen kunnen moeilijk in slaap vallen door de warmte en blijven daarom langer op tot het een beetje is afgekoeld.
In het droge seizoen zijn de nachten wel wat frisser en slaap ik zelfs onder een dekentje. Het is dan zo droog, dat de kinderen zich in moet smeren met vette body crème anders ziet hun glanzende bruine huid er heel dof en grijs uit! Ook moet je dan je lippen goed insmeren anders gaan die barsten. Dat is de tijd rond kerstmis… Ik vind het nog steeds heel raar om dat te vieren terwijl het zonnig en heet is!
De dagen zijn hier kort. Dat wil zeggen dat het altijd tussen 6 en 7 uur ’s avonds donker wordt. Daarom staan de mensen vroeg op als het licht wordt, om een uur of vijf. Dan is het ook nog lekker koel, kun je beter werken en op het heetst van de dag een beetje luieren in de schaduw!
Sneeuw hebben ze hier nog nooit gezien. Wel heb ik een keer een dikke hagelbui meegemaakt op een warme middag… Zo gek was dat! Hagelstenen als knikkers zo groot maar die meteen weer smolten door de hitte! Kinderen vonden dat natuurlijk heel vreemd maar prachtig!

Zonnige groeten van Ellen.

Op je blote voeten door de pasgevallen regen....